GEÇMİŞ PROJE VE ETKİNLİKLER

Yeniköy, Sait Halim Paşa Yalısı 1980

XIX. yüzyıl ortalarında inşa edilen yalı, yüzyıl sonlarında Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın oğlu Sait Halim Paşa tarafından satın alınmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’na girmesine yol açan Türk-Alman ittifakı 2 Ağustos 1914’te burada imzalanmıştır. Daha sonraki yıllarda Turizm Bankası Genel Müdürlüğü’ne intikal eden ve uzun yıllar bakımsız kalan ve yapıda meydana gelen hasarların giderilmesi ve yapının turizme tekrar kazandırılması amacı ile banka ile imzalanan protokol ile TAÇ Vakfı restorasyona dönük projelendirme ve uygulama hizmetlerini üstlenmiştir. Hazırlanan projelerin kurulca onaylanmasından sonra yapıda deformasyona neden olan rıhtımın takviyesi yapılmış, bir yandan da binanın ahşap konstrüksiyonu tamamen elden geçirilmiştir. Yapı ortasında problemli yağmur dereleri nedeni ile sarkmış ve tehlike arz eden çatı feneri, askıya alınarak çatı ile bütünleştirilmiştir. Cephe kaplaması tamamen elden geçirilerek izolasyon teçhizatlı özel boya ile boyanmış, tesisat sistemi ile ısıtma-havalandırma ve yangın ihbar sistemi kurulmuştur. Kuzeye bakan harem bahçesi düzenlenmiş, kadınlar hamamı olarak isimlendirilen havuz onarılarak, yeniden canlandırılmıştır. Bahçenin arka tarafına plaja hizmet eden soyunma kabinleri, WC, duşlar ve büfe ilave edilerek hizmete açılmıştır.